Koji investicioni instrument je najbolji?

Investicioni instrumenti na Forex-u su valutni parovi od kojih svaki ima svoje karakteristike, kao i pozitivne ili negativne tendencije u ponašanju sa aspekta tržišnih uslova itd. Navedene činjenice upravo doprinose mogućnosti izbora valutnog para prema ambicijama i preferitetu trejdera. Izbor je, dakle moguć utoliko, ukoliko se želi trgovati različitim instrumentima ili na više njih. Dilema mnogih trejdra za koji investicioni instrument je se najbolje opredeliti mogla bi jednostavano biti rešena, jer je najbolji upravo onaj koji doprinosi ostvarivanju najvećeg profita. Jednostavno, ali istinito sasvim, posebno ako se zna da svi valutni parovi na tržištu imaju svoje volatilne periode kretanja, u manjoj ili većoj meri. Na trejderu je da bira prema svom senzibilitetu, da organizuje trgovinske transakcije i realizuje ih na onim valutnim parovima koji mu najviše imponuju. Sve to skupa, naravno podrazumeva, da za svaki valutni par za koji je zainteresovan, treba prethodno da prouči njegove osobine i istoriju grafikona cenovnog kretanja da bi preciznije mogao da odredi bitne odrednice u trgovanju. Međutim, pre svega treba grupisati određene valutne parove prema opšte poznatim karakteristikama u cilju efikasnosti izbora elemenata povoljnih za projektovanje trejda. Svi valutni parovi se dele u dve važne grupe:

– majors pairs ili glavni valutni parovi
– cross currences pairs ili ukršteni valutni parovi.

Glavni valutni parovi su ujedno i najtrgovaniji na valutnom tržištu, obim njihove zastupljenosti u trgovanju iznosi preko 70 posto od učešća svih investicionih instrumenata. Svi sadrže američki dolar koji je osnovna svetska valuta, a kod onih kod kojih je američki dolar brojna (kotirajuća) vluta u paru jedan pips iznosi 10USD (EUR/USD, GRB/USD, AUD/USD). Valutni parovi kod kojih je američki dolar bazična valuta (USD/JPY, USD/CHF, USD/CAD) imaju izračunavanje vrednosti pips-a preko odnosa prema brojnoj valuti (npr. pips kod valutnog para USD/JPY iznosi oko 12USD). Za izračunavanje iznosa Profit/Los ovo je svakako bitan podatak sledom jednačina kojom se dobija krajnji rezultat (P/L = br. lot x br. pips x vrednost pipsa). Cross valutni parovi su oni koji ne sadrže američki dolar i odlikuju se različitošću iznosa spread-ova. U okviru ove grupe valutnih parova posebno se izdvaja kao podgrupa (često omiljeni kod trejdera), poznati Yen-crosses valutni parovi. Njihova osnovna karakteristika je visok stepen pozitivne korelacije među njima. Ostali parovi iz ove grupe koji imaju zadovoljavajuću zastupljenost obima trgovanja su EUR/GBP, GBP/CHF, EUR/CAD kao i druge kombinacije vodećih svetskih valuta.

Treba još navesti i to, da su svakim danom sve popularnije digitalne valute na globalnom tržištu, ali tu važi napomena da postoje brokerske kuže koje nude isključivo platforme za crypto valute kao specijalizovane jer se bitno razlikuje tržišna analiza, dostupnost informacija, termini i još mnogo toga u poređenju sa fiat valutama.

Scroll to Top