Karakteristike valutnog para – NZD/USD

Biznis ideje u suvremenom poslovanju

Valutni par NZD/USD se svrstava u grupu najpopularnijih samim tim što obe valute pripadaju vodećim svetskim valutama pored evra, švajcarskog franaka, britanske funte, australijskog i kanadskog dolara, kao i japanskog jena. Osnovne karakteristike ovog valutnog para koje opredeljuju trejdere na izbor za trgovanje odnose se, pre svega, na osobenosti novozelandskog dolara. Kao prvo, u ovom valutnom paru američki dolar je brojna valuta dok je novozelnadski dolar osnovna valuta tako da se mnoge informacije validne za donošenje investicione odluke tiču upravo novozelnadskog dolara. Odnos ove dve valute je, štaviše, vrlo kompleksan jer zavisi od niza činjenica koje bitno utiču na kretanje cene na otvorenom deviznom tržištu. Trgovanje na valutnim parovima u kojima učestvuje novozelandski dolar praktikuje primenu različitih strategija koje su evidentne zahvaljujući sledećim bitnim karakteristikama ove valute:

– Novi Zeland ima relativno malu privredu, ali jako značajnu na svetskoj finansijskoj mapi bez obzira što geografski gledano postoji velika udaljenost u odnosu na druge kontinente, kao i da zbog toga predstavlja svojevrsnu nepoznanicu. U odnosu na američki dolar, takođe, nema mnogo dodirnih tačaka u privredi dvaju zemalja, ali u posredničkom smislu trgovanje ipak ima veoma mnogo zainteresovanih investitora.
– Pre svega, u odnosu na američku privredu koja je mnogo puta veća, značajno je napomenuti da novozelanski dolar odlikuju vrlo visoke kamatne stope, što nije slučaj kod svih vodećih svetskih valuta. Za trgovanje valutnim parom NZD/USD je važno i to, da je monetarna politika Novog Zelanda opredeljena stalnim povećanjem izvoza koji je nešto manji od uvoza. U svakom slučaju fundamentalna analiza preporučuje praćenje trgovinskog bilansa zemlje i stope inflacije koja je redovni problem ove male zemlje.
– Najvažniji trgovinski partneri Novog Zelanda su Australija, Japan i Evropa pa su shodno tome interesantni valutni parovi koje obrazuju valute tih zemalja u odnosu na novozelandski dolar. Međutim, sa aspekta troškova trgovanja, treba uzeti u obzir i veličine spread-a valutnih parova koja direktno utiče na konačni rezultat trejda u vidu obavezne provizije brokera, ali i pridruženih troškova koji se tiču kreditne potpore, a oni se uvećavaju u srazmeri sa veličinom spread-a. Tako valutni par NZD/USD sa spread-om od 5 pipseva ima izvesnu prednost u odnosu na AUD/NZD (spread 15 pips), EUR/NZD (spread 20 pips) ili NZD/JPY (spread 7) i slično, kako se uobičejeno zaračunava za nefluktuirajuće razlike u ceni ponude i tražnje.
– Za valutni par NZD/USD je svakako vrlo važno znati da postoji određena prednost u analizi i trgovanju koja se tiče aspekta korelacije među karakterističnim valutnim parovima. Na primer, postoji vrlo izražena pozitivna korlacija kod valutnih parova AUD/USD i NZD/USD, čak i na grafikonima kraćih vremenskih intervala. Isto tako, dobar primer izražene negativne korelacije imaju valutni parovi EUR/USD i AUD/NZD, kao i GBP/USD i AUD/NZD, a to se može vrlo dobro iskoristiti kao posrednički odnos u analizi valutnog para NZD/USD.

Dakle, valutni par NZD/USD ima odličan potencijal za primenu strategije trgovanja koja se oslanja na korelacionom odnosu valuta. To uopšte ne treba zanemarivati jer je novozelandska privreda usko povezana sa Australijom koja je vodeći proizvođač zlata u svetu. Trejderi bi verovatno u većini slučajeva radije birali valutni par AUD/USD ako bi se opredelili za tu vremsku sesiju, ali ne treba zaboraviti da se istovremeno strategija korelacije sa valutnim parom NZD/USD može višestuko islatiti. Zo je samo jedan primer dobrog rezona dok ova zanimljiva valuta krije niz sličnih osobina koje iniciraju razna strateška rešenja u Forex trgovanju.

Scroll to Top